A régészeti kutatásokhoz
kapcsolódó feladatok


A beruházások, beruházók és a régészet kapcsolata nem új keletű dolog. Manapság szinte nincs olyan fejlesztés, amelynek kapcsán ne hallanánk előkerülő sírokról, településekről és munkában lévő régészekről.


A hírekből kiszüremlő kép talán kissé esetleges. A meglehetősen hagyománytisztelő és kissé arisztokratikusnak tűnő archeológia bár sokszor csupán akadálynak tűnik, épp az infrastruktúra ugrásszerű, rohamléptekben haladó fejlesztése nyomán óriási fejlődésen ment keresztül. A törvényi szabályozásoknak megfelelően, régészet ma már fontos és megkerülhetetlen tényezője az egyes beruházások, földmunkák előkészítésének. Sokan kérdezik, miért szükségszerű ez és hol van mindennek a határa, elég lesz-e valaha a cserépből vagy a csontokból?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
szak_16
szak_11

Annak ellenére, hogy a Kárpát-medence különösen gazdag régészeti lelőhelyekben, ez az eltemetett örökség eredeti helyén van a legnagyobb biztonságban. Mindenki számára világos azonban, hogy egy országnyi régészeti rezervátum, bár különleges lehetne, bizonyára irreális elképzelés.

Az előkészítés és a kivitelezés során a régészek által hozott számos kompromisszum segítheti és segíti az utak, építkezések, kis-, vagy épp nagyberuházások határidős kivitelezését.

Hazai és külföldi ásatási tapasztalatokkal rendelkező szakképzett kollégáink a régészeti feladatok gyors és szakszerű kivitelezésével kapcsolatban az alábbi tevékenységi körökben nyújtanak segítséget intézményeknek, ingatlan tulajdonosoknak, közműépítőknek, egyéb vállalkozóknak, tervezőknek:

Régészeti feltárások szakmai kivitelezése

::: terepi szakmunka, terepi dokumentáció készítése
::: régészeti geodéziai felmérés

Régészeti lelőhely diagnosztika

::: szisztematikus és célzott terepbejárás,
::: régészeti geofizika elemzés,
::: régészeti légifotó elemzés

Térinformatika

::: digitalizálás
::: adatbázis készítés

Régészeti lelőhelyek dokumentálása

::: leletrajzolás
::: fotózás
::: leltározás
::: ásatási dokumentáció elkészítése