A régészeti kutatásokhoz
kapcsolódó feladatok


A beruházások, beruházók és a régészet kapcsolata nem új keletű dolog. Manapság szinte nincs olyan fejlesztés, amelynek kapcsán ne hallanánk előkerülő sírokról, településekről és munkában lévő régészekről.


A hírekből kiszüremlő kép talán kissé esetleges. A meglehetősen hagyománytisztelő és kissé arisztokratikusnak tűnő archeológia bár sokszor csupán akadálynak tűnik, épp az infrastruktúra ugrásszerű, rohamléptekben haladó fejlesztése nyomán óriási fejlődésen ment keresztül. A törvényi szabályozásoknak megfelelően, régészet ma már fontos és megkerülhetetlen tényezője az egyes beruházások, földmunkák előkészítésének. Sokan kérdezik, miért szükségszerű ez és hol van mindennek a határa, elég lesz-e valaha a cserépből vagy a csontokból?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
szak_16
szak_11

Annak ellenére, hogy a Kárpát-medence különösen gazdag régészeti lelőhelyekben, ez az eltemetett örökség eredeti helyén van a legnagyobb biztonságban. Mindenki számára világos azonban, hogy egy országnyi régészeti rezervátum, bár különleges lehetne, bizonyára irreális elképzelés.

Az előkészítés és a kivitelezés során a régészek által hozott számos kompromisszum segítheti és segíti az utak, építkezések, kis-, vagy épp nagyberuházások határidős kivitelezését.

Hazai és külföldi ásatási tapasztalatokkal rendelkező szakképzett kollégáink a régészeti feladatok gyors és szakszerű kivitelezésével kapcsolatban az alábbi tevékenységi körökben nyújtanak segítséget intézményeknek, ingatlan tulajdonosoknak, közműépítőknek, egyéb vállalkozóknak, tervezőknek:

Régészeti feltárások szakmai kivitelezése

::: terepi szakmunka, terepi dokumentáció készítése
::: régészeti geodéziai felmérés

Régészeti lelőhely diagnosztika

::: szisztematikus és célzott terepbejárás,
::: régészeti geofizika elemzés,
::: régészeti légifotó elemzés

Térinformatika

::: digitalizálás
::: adatbázis készítés

Régészeti lelőhelyek dokumentálása

::: leletrajzolás
::: fotózás
::: leltározás
::: ásatási dokumentáció elkészítése

Örökségvédelmi hatástanulmány


Cégünk, az országos régészeti akkreditációval rendelkező, Heritage Consulting Kft. 2010-ben alakult örökségvédelmi szakértői, illetve régészeti feltárással kapcsolatos feladatok ellátására.


A kulturális örökségvédelem és a projektmenedzselés, illetve szakértői munkák területén gazdag hazai és külföldi tapasztalattal rendelkező munkatársaink több mint 6 éve állnak a megrendelők rendelkezésére. Szakértői munkáink között kitüntetett figyelemmel kezeljük a komplex örökségvédelmi hatástanulmányok, vagy örökségvédelmi hatástanulmányok régészeti munkarészeinek elkészítését, és fenti munkarészekkel kapcsolatos teljes körű hatósági ügyintézést, amit a közel 50 elkészült tanulmány, és az elégedett ügyfelek is bizonyítanak.
Széles körű tapasztalattal rendelkező szakértői bázisunkra alapozva, országos lefedettséggel és rövid határidővel vállaljuk településrendezési tervekhez, tervek felülvizsgálatához és egyes beruházási területek előzetes kockázatelemzéséhez szükséges jogszabályban meghatározott örökségvédelmi hatástanulmányok, illetve örökségvédelmi hatástanulmányok régészeti munkarészének elkészítését.